Astăzi ne oprim în Croația – ce facem cu cei mici în aceasta destinație?

Croația este o destinație de top, aleasă tot mai mult de către oameni și implicit de Tudor și Teodora Moldovan, o familie minuntă ce a împărtășit pentru BebEvent o mică povestioară despre ultima lor vacanță cu cei mici.

Am vizitat aceasta țară minunată pentru a doua oara în acest an, să vedem dacă s-a schimbat cu ceva în ultimii trei ani, dar și să vedem cum este călătorind cu un copil mic, de un an. Față de acum trei ani, am observat imediat o schimbare majoră, au trecut la moneda euro și este mult mai ușor decât înainte, când foloseau kuna. 

Drumul este foarte ușor pentru noi, românii, de la Oradea sau Arad putând merge doar pe autostradă. Aproape toata Croația este conectată prin autostrăzi, se circulă foarte lejer și infrastructura este bună, dar taxele de pe autostradă sunt destul de ridicate. Trebuie sa îți planifici bine traseul și obiectivele fiindcă în aceasta țară sunt foarte multe de văzut și nu le poți acoperi pe toate într-un singur concediu.

Noi am reușit să vizităm până acum orașul Dubrovnik, care pare desprins dintr-un serial precum Game of Thrones, orașul Split (foarte bine conectat cu toate insulele prin ambarcațiuni), zona Brela-Makarska și insula Hvar. Acum trei ani am fost pe insula Hvar si ne-a placut enorm dar ne vom concentra acum pe zona Brela-Makarska, care în viziunea noastră este o destinație de top pentru familiile cu copii. 

Peisajul este fascinant, ai munții foarte aproape de plajă, ai foarte multă vegetație și umbră (prețioasă și căutată de cei mici), iar plajele sunt și cu nisip dar și cu pietricele, potrivite parcă pentru toata lumea. Apa este în general extrem de curată și de transparentă, caldă, și o recomand cu desăvârșire. Noi recomandăm perioada iunie-septembrie, nu este aproape niciodată prea cald, temperaturile parcă se opresc pe la un maximum de 35 de grade, dar umbră este din belșug, chiar și pe plajă.

În zona Brela-Makarska sunt niște promenade chiar langa plajă unde poți plimba bebelusii foarte ușor, de asemenea sunt o multime de rampe de acces, facilitând munca părinților. Croația este foarte sigură, majoritatea vorbesc engleză, iar majoritatea locurilor acceptă plata contactless.

Noi am stat la hotelul Bluesun Hotel Soline, face parte din lanțul de hoteluri Bluesun, sunt mai multe în acea zonă (in Brela). Hotelul nu avea o plajă proprie, dar erau mai multe fix lângă el. Nouă ne-au plăcut cel mai mult plaja Soline, Maestral si Punta Rata. 

Hotelul nostru a beneficiat de o piscină pentru copii, care avea și niște fluxuri de apa setate să funcționeze într-un anumit interval. Piscina nu era încălzită, dar fiind vară și foarte cald, acest lucru nu era o problemă. Ca restaurante, noi am avut demipensiune ca și opțiune, dar uneori am mai mancat și la pranz la restaurantul hotelului Bluesun Soline