Cipru, destinatia potrivita pentru o vacanta cu familia?

Cipru – poate fi următoarea ta destinație de vacanță cu cei mici? Am cerut părerea unei mamici care acum locuiește în Cipru și a decis sa ne imparateasca experiența ei despre aceast loc și ce putem face de la mic la mare pe insula Afroditei.

 Insula Cipru o vizitez anual încă din anul 2008 și este locul ideal pentru o vacanță cu familia. Puteți face diverse activități și cu cei mai mici membrii ai familiei.  De la prima vizita eu m-am îndrăgostit de acest loc, in special de zona Ayia Napa – Protaras. Nu sunt genul de persoana care sta într-un resort la all inclusive 7 sau 10 zile, deci îmi place sa explorez la maxim țara sau orașul pe care le vizitez. După atatea călătorii pe insula Afroditei, o sa am ceva recomandări pentru voi 😊.

Ce trebuie să știi despre Cipru înainte de a ajunge acolo

Datorită climei semi aride, insula poate fi vizitata tot timpul anului. Pentru plajă este ideal să o vizitați din luna aprilie până în octombrie, apa fiind caldă și potrivită pentru copilași, iar intrarea în mare este lină în marea majoritate a locurilor (mai putin zona Paphos). Nu prea vă recomand perioada iulie – august dacă copiii dvs sunt foarte mici, temperaturile sunt ridicate și e păcat sa stai în camera de hotel o mare parte a zilei (36-43 de grade zilnic). 

Dacă doriți să explorați toată țara, personal vă recomand să o faceți din noiembrie până în aprilie. Totul este verde, înflorit, mirosul florilor de citrice o sa va incante, iar temperaturile sunt excelente. Cele mai scăzute temperaturi sunt în ianuarie și februarie (10-17 grade în timpul zilei) o adevărată primăvara românească 😊. În sezonul rece să știți că aveți șanse mari sa gasiti zăpadă în Munții Troodos. Satele de munte precum Kalopanayiotis, Moutoullas, Lefkara, Agros, Kakopetria sau Prodromos merita vizitate, la fel si Manastirea Kikkos.

Pe tot litoralul găsiți cazare pentru orice buzunar, diverse restaurante si boutique-uri. Cipriotii, la fel ca grecii  consideră că așa poți cunoaște mai bine cultura unei tari, vizitand locuri, cunoscând oameni și obiceiuri sau încercând preparate locale proaspete. La all inclusive ești mai legat de resortul respectiv și în general meniul este unul internațional. Din anul 2008 și pană în prezent prețul unui sezlong sau a unei umbrele a ramas la 2,5 euro, un pret accesibil dupa parerea mea.

Limbile oficiale sunt greaca si turca, dar majoritatea localnicilor vorbesc și limba engleza, Ciprul fiind o fosta colonie englezească. De aceea se și conduce pe partea stângă. Asta nu trebuie să vă sperie, mașinile închiriate au numerele roșii, iar localnicii cunosc și ajuta la nevoie. Traficul este destul de lejer si au drumuri bune, semnalizare. Vă recomand închirierea unei mașini pentru a vedea cât mai multe zone, deși exista și transport public ce leaga marile orașe între ele.

Pentru a ajunge în acest loc minunat, se poate zbura pe aeroportul din Larnaca (cel mai mare aeroport) cu Wizz Air din București, Cluj-Napoca, Iași și Suceava, iar pe aeroportul din Paphos cu Ryan Air din Bucuresti. Bineinteles ca  orașele de plecare se mai schimbă. Durata unui zbor este de aproximativ două ore din București și două ore și jumătate din Cluj-Napoca. Tarom și Cyprus Airways nu mai au de câțiva ani zboruri directe dinspre România spre Cipru. 

Nu vă mai zic ca este și o destinatie excelentă dacă doriți să faceți un eveniment important (nuntă, botez, zile de naștere sau diverse aniversari). Fiind o țară majoritară de religie ortodoxă exista multe bisericuțe unde se pot oficia slujbe și în limba romană. Iar dacă doriți sa aveți cele mai frumoase amintiri, vă pot recomanda și fotografi locali. 

Urmează partea a doua despre Cipru în care va voi spune ce locuri sa alegeți pentru cazare, unde să mâncați sau ce activități potrivite pentru întreaga familie sa alegeți. To be continue… 

Harta Ciprului desenata de Alex, baietelul Ancai